Zapiekanka z chipsów Tortilla
- Szczegóły

Szybka do przygotowania przekąska np. na imprezę. Chipsy zapiekamy z szynką, kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką i serem żółtym. Przekąska ekspresowa. Układamy tylko wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi.
Zapiekankę można podawać samą, z sosem Taco lub innym, dowolnym dipem.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
- 1 paczka chipsów Tortilla (paprykowe lub chili, ok. 200g)
- ok. 100g szynki parmeńskiej
- ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 2 papryki grillowane bez skóry (mogą być ze słoika)
- 150g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Garść chipsów pokruszyć na drobno. Odłożyć na bok.
- Resztę chipsów wsypać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich plasterki szynki.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć dobrze na sitku.
- Papryki dobrze odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na szynce. Posypać kukurydzą, fasolą, na końcu serem żółtym i pokruszonymi kawałkami tortilli.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., aż ser się rozpuści.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 10 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 15 min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.