Sałatka ziemniaczano- śledziowa


Sałatka ziemniaczano- śledziowa
Pożywna sałatka z matjasów, ziemniaków i buraków. Może być sałatką świąteczną lub sycącą kolacją.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
- 4 jajka
- 2 buraki
- 3 ziemniaki
- 3 ogórki konserwowe
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
Sos:
- 7 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotować w łupinach, pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Jeśli ziemniaki rozpadają się lepiej pokroić je w kostkę).
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Płaty śledziowe osuszyć dobrze na ręczniku papierowym i pokroić w szerz w paski.
- Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Ziemniaki, jajka, ogórki i majtasy wymieszać z sosem.
- W miseczkach lub pucharkach rozłożyć 2/3 startych buraków. Na buraki wyłożyć sałatkę z sosem, na górę resztę buraków i cebulkę.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.