Sałatka warzywna na ciepło


Bogata, kolorowa i smaczna sałatka przygotowana na ciepło. Może być serwowana, jako ciepła przystawka lub też stanowić samodzielne, lekkie danie. Pyszna z czosnkowymi grzankami tostowymi.
Składniki na 4 porcje:
- 1 czerwona papryka
- 2 małe, młode cukinie
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera feta
- ok. 50 g czarnych lub zielonych oliwek
- trochę soku cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej roślinny
Grzanki:
- 1 ząbek czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne i opłukać. Cukinie i bakłażana umyć.
- Paprykę pokroić w grube kawałki.
- Cukinie pokroić w słupki.
- Bakłażana pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i podsmażyć paprykę. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni przysmażyć cukinie. (Jeśli będzie potrzeba dodać trochę oliwy). Przełożyć do miski. Następnie obsmażyć bakłażana na ok. 4 łyżkach oliwy. Dodać do miski i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Cebulę i fetę dodać do usmażonych warzyw.
- Przygotować grzanki: Odkroić skórki z chleba tostowego i kromki pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku.
- Łyżkę oliwy rozgrzać. Dodać pokrojony chleb z czosnkiem i usmażyć grzanki.
- Oliwki przekroić na pół i dodać do miski z warzywami.
- Przygotować dressing: Musztardę wymieszać w miseczce z octem i łyżką oliwy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Przygotowanym sosem polać warzywa z fetą. Podzielić na porcje i posypać grzankami.
Źródło: Zmodyfikowany przepis ze strony: www.bildderfrau.de
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.