Sałatka ziemniaczana z kulkami mięsnymi

Jedna z moich ulubionych sałatek. Ziemniaczana, a jednak inna niż tradycyjna ziemniaczana. Ma bardzo ciekawy sos, który przygotowuje się na ciepło i taki też wlewa się do sałatki. Sałatka jest bardzo sycąco i w połączeniu z kuleczkami mięsnymi właściwie może stanowić samodzielny posiłek.
Składniki:
Sałatka ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki )
- 3 ogórki korniszone
- 2 jabłka słodko- kwaśne
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3- 4 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego)
- 200ml bulionu mięsnego (instant)
- 1- 2 łyżeczki musztardy (średnio ostrej)
- 150g majonezu
Kulki mięsne:
- 1 bułka (może być z dnia wczorajszego)
- 500g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie mieszane wieprzowo- wołowe)
- mleko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie na miękko. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do dużej miski.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
- Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w łódki.
- Szczypiorek, ogórki, jabłka i jajka dodać do ziemniaków.
- Cebulę obrać, pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i chwilkę pogotować. Gorące wlać do sałatki. Dodać majonez z musztardą i delikatnie wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, na co najmniej ½ godz.
- Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
- Cebulę, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na maśle.
- Mięso mielone wymieszać z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formować małe kuleczki i smażyć je na oleju. Podawać ze sałatką. (Można je wmieszać do sałatki lub ułożyć na górze sałatki).
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z kalendarza REWE.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.