Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem po bawarsku

  • Preparation Time: PT0H20M
  • Cooking Time: PT0H30M
  • Total Time: PT2H00M
  • Servings: 6
  • Diet: Glutenfrei, Laktosefrei
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Mięso: Boczek
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Ogórek konserwowy, Ziemniaki
  • Przyprawy: Musztarda, Zioła
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy
  • Region: Bawaria, Niemcy
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Garnek
8 Komentarzy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem po bawarsku

Bawarska sałatka ziemniaczana bez majonezu… wzbogacona o dodatek boczku i ogórków, których w klasycznej wersji nie ma. Bardzo chwalona przez tych Bawarczyków, którzy nie lubią sałatek majonezowych ;)

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi), najlepiej podobnej wielkości
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • ⅛ litra bulionu mięsnego (mocnego ugotowanego lub rozpuścić ½ kostki rosołowej w 125 ml gorącej wody)
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina (można zamienić na balsamiczny biały)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanych ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, koperek
  • ok. 150 g boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. (Trwa to ok. 20- 40 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Sprawdzić ziemniaki widelcem lub końcówką ostrego noża, czy są już miękkie. Uważać, aby ich nie rozgotować). Odcedzić. Lekko ciepłe obrać. (Takie się najlepiej obierają). Pokroić w grube plasterki i przełożyć do miski.
  2. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Ogórki pokroić w kostkę.
  5. Przygotować bulion. Do gorącego dodać ocet, oliwę, trochę soli, pieprzu i musztardę. Wymieszać.
  6. Do ziemniaków dodać boczek, cebulę i ogórki. Zalać gorącym bulionem, dodać zioła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Sałatkę włożyć do lodówki najlepiej na co najmniej 3 godziny.

Kuchnia:

Bawarska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem po bawarsku
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.