Sałatka z bobu, z pomidorem i boczkiem

Prosta i smaczna, sezonowa sałatka z bobu, pomidora oraz smażonej cebuli i boczku. Można jeść ją samą lub jako dodatek do dań.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 500 g bobu (łuskanego)
  • 1 mała cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
  2. Pomidora zalać wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  4. Boczek pokroić w kostkę.
  5. Boczek przysmażyć na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę i lekko ją podsmażyć.
  6. Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem.
  7. W misce wymieszać bób z cebulę i boczkiem oraz pomidorem. Zalać oliwą z octem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Sałatka z bobu, z pomidorem i boczkiem