Sałatka ze śledzi zielonych


Sałatka ze śledzi zielonych
Zielone śledzie w nietypowym, słodko- kwaśnym sosie. Polecam szczególnie na Boże Narodzenie.
Składniki na ok. 12 porcji:
- 1kg zielonych śledzi
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki octu 10%
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 cebule pokrojone w talarki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
- 1 słoiczek ketchupu (200g)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz śledzi) wymieszać i gotować 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki śledzie i gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.