Sałatka z buraków i jabłka w majonezie


Słodko- winna sałatka buraczana z jabłkiem, zielonym groszkiem, ogórkiem, cebulą i majonezem. Szybka i nieskomplikowana. Polecam na święta. Ładnie ozdobi świąteczny stół. Można ją serwować samą, z wędliną lub pieczonym mięsem.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 3 średniej wielkości buraki
- 3 ogórki konserwowe
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 cebula
- pół puszki groszku konserwowego (puszka ok. 400g)
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić kostkę.
- Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Groszek odsączyć na sitku.
- Buraki, ogórki, jabłko, cebulę, groszek i majonez połączyć w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Schłodzić w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.