Sałatka z awokado i ziemniakami

Sałatka z awokado i ziemniakami

Sycąca sałatka z sałaty, gotowanych ziemniaków i awokado. Posypana skarmelizowanymi orzechami i polana lekko słodkim dressingiem ze świeżej pomarańczy.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 5 ziemniaków
  • sałata (polecam rzymską lub rukolę)
  • 1 czerwona cebula
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 awokado
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 50g orzechów laskowych lub włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w łódki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. W miseczce wymieszać cebulę, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy i sok z pomarańczy. Dodać ziemniaki. Całość wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
  4. Sałatę umyć i osuszyć. Poszarpać na małe kawałki.
  5. Awokado obrać, oddzielić od pestki i pokroić w plasterki.
  6. Sałatę i awokado dodać do ziemniaków.
  7. Orzechy podprażyć na 1 łyżce oliwy z 1 łyżką cukru. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 2

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Powiązane przepisy