Sałatka z Tortellini


Szybka i łatwa do przygotowania sałatka z tortellini, kawałkami szynki, ogórka i pomidora. Pyszna, sycąca, kolorowa, ze świeżymi warzywami. Doskonała na imprezy.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 250 g Tortellini z dowolnym nadzieniem (np. z mięsem, ze szpinakiem i ricottą)
- 200 g szynki
- biała część pora
- 2 pomidory
- ¼ ogórka szklarniowego
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
- ok. 130 ml majonezu
- bulion mięsny lub warzywny (ewentualnie woda)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, ale najlepiej na bulionie. Dobrze odsączyć i ostudzić.
- Pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki), pora i szynkę pokroić w kostkę.
- Ogórek obrać i pokroić również w kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.