Pieczone ziemniaki z nadzieniem


Pieczone ziemniaki z nadzieniem
...
Składniki:
- 1 pita bread round
- parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
- 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
- 3-4 łyżki mleka
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- trochę soku z cytryny
- 100g boczku lub szynki
- natka pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
- Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
- Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na oleju.
- Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
- Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
- Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.