Przepis na smaczne, kruche ślimaczki serowe z szynką. Łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przyjęcia lub jako przekąska. Najsmaczniejsze na ciepło, ale również chłodne są smaczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
120 g serka kremowego typu Philadelphia
ok. 200 g szynki, najlepiej cienko pokrojonej
Sposób przygotowania:
Serek rozsmarować na cieście francuskim. Następnie rozłożyć szynkę.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku do połowy z obu stron jak roladę.
Ciasto pokroić na plasterki o ok. 1 cm grubości.
Gotowe ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą dwie blachy).
Piec w nagrzanym piekarniku jedną blachę po drugiej ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do lekkiego zarumienienia.