Pieczone ziemniaki z nadzieniem

  • Preparation Time: PT0H30M
  • Cooking Time: PT0H45M
  • Total Time: PT2H0M
  • Servings: 6
  • Małe dania: Przekąska
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Mięso: Szynka, Boczek
  • Składnik - Nabiał: Mleko, Serek kremowy, Twaróg
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Pietruszka, Ziemniaki
  • Składnik - Owoce: Cytryna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Okazja: Impreza, prywatka
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik
1 Komentarz
Pieczone ziemniaki z nadzieniem

Pieczone ziemniaki z nadzieniem

...

Składniki:

  • 1 pita bread round
  • parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 3-4 łyżki mleka
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • trochę soku z cytryny
  • 100g boczku lub szynki
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
  2. Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
  3. Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć  na patelni na oleju.
  4. Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
  5. Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
  6. Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pieczone ziemniaki z nadzieniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.