Pieczone ziemniaki z nadzieniem
- Preparation Time:
PT0H30M
- Cooking Time:
PT0H45M
- Total Time:
PT2H0M
- Servings:
6
- Małe dania:
Przekąska
- Na ciepło lub zimno:
Na ciepło
- Główny składnik:
Warzywa
- Składnik - Mięso:
Szynka, Boczek
- Składnik - Nabiał:
Mleko, Serek kremowy, Twaróg
- Składnik - Warzywa:
Cebula, Pietruszka, Ziemniaki
- Składnik - Owoce:
Cytryna
- Smak:
Neutralny
- Pora dnia:
Obiad, Kolacja
- Okazja:
Impreza, prywatka
- Trudność:
Łatwe
- Dieta, Konsumenci :
Bez glutenu, Bez jajek
- Czas przygotowania:
Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania:
Piekarnik
1 Komentarz
Pieczone ziemniaki z nadzieniem
...
Składniki:
- 1 pita bread round
- parę większych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
- 500g twarożku śmietankowego lub serka kremowego typu Philadelphia
- 3-4 łyżki mleka
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- trochę soku z cytryny
- 100g boczku lub szynki
- natka pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i jeszcze wilgotne posolić. Owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C.
- Cebulkę (lub szczypiorek) i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić na drobno.
- Boczek (lub szynkę) pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na oleju.
- Ser wymieszać z mlekiem. Przyprawić cytryną, cukrem, solą i pieprzem. Dodać cebulkę i pietruszkę, pozostawiając trochę do dekoracji.
- Upieczone ziemniaki odwinąć lekko z folii, naciąć wzdłuż i lekko rozchylić.
- Masę serową nałożyć do środka. Posypać boczkiem, cebulką i pietruszką.
|
Kuchnia:
|
Polska
|
|
Czas:
|
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji:
|
ok. 5- 6
|
|
Trudność: |
łatwe |
|
Koszt: |
niski |
Odsłon: 87186