Ślimaczki serowe z szynką


Przepis na smaczne, kruche ślimaczki serowe z szynką. Łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przyjęcia lub jako przekąska. Najsmaczniejsze na ciepło, ale również chłodne są smaczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 120 g serka kremowego typu Philadelphia
- ok. 200 g szynki, najlepiej cienko pokrojonej
Sposób przygotowania:
- Serek rozsmarować na cieście francuskim. Następnie rozłożyć szynkę.
- Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku do połowy z obu stron jak roladę.
- Ciasto pokroić na plasterki o ok. 1 cm grubości.
- Gotowe ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą dwie blachy).
- Piec w nagrzanym piekarniku jedną blachę po drugiej ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.