Frytki z fasolki szparagowej

Zdrowe, niskowęglowodanowe frytki z żółtej fasolki szparagowej. Są smaczne i lekko chrupiące. Można zajadać je same, albo jako dodatek do mięsa, ryb np. w towarzystwie surówki. Prosty i szybki przepis.

Składniki:

  • żółta fasolka szparagowa
  • masło klarowane lub smalec do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać.
  2. Zagotować wodę. Gotującą wodę posolić i wrzucić fasolkę. Gotować pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku.
  3. Fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Dodać fasolkę i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, aż się zezłoci. (Fasolka powinna smażyć się w tłuszczu, ale nie musi w nim pływać. Smażyć fasolkę porcjami i mieszać, aby się równomiernie zarumieniła).

2

  1. Podawać na ciepło posypaną solą. Można też posypać posiekanym szczypiorkiem lub pieprzem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2 (z 400 g fasolki)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski