Frytki z fasolki szparagowej
- Główny składnik: Strączkowe
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Składniki rośliny strączkowe: Fasolka szparagowa
- Dominujący smak: Słodki
- Pora dnia: Obiad
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe, Keto, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
- Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Frytki z fasolki szparagowej Frytki z fasolki szparagowej](/images/content/632/frytki_z_fasolki_szparagowej.jpg)
Zdrowe, niskowęglowodanowe frytki z żółtej fasolki szparagowej. Są smaczne i lekko chrupiące. Można zajadać je same, albo jako dodatek do mięsa, ryb np. w towarzystwie surówki. Prosty i szybki przepis.
Składniki:
- żółta fasolka szparagowa
- masło klarowane lub smalec do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
- Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać.
- Zagotować wodę. Gotującą wodę posolić i wrzucić fasolkę. Gotować pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku.
- Fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni. Dodać fasolkę i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, aż się zezłoci. (Fasolka powinna smażyć się w tłuszczu, ale nie musi w nim pływać. Smażyć fasolkę porcjami i mieszać, aby się równomiernie zarumieniła).
- Podawać na ciepło posypaną solą. Można też posypać posiekanym szczypiorkiem lub pieprzem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 2 (z 400 g fasolki) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!