Domowe sushi

Napisz komentarz
Domowe sushi

Sushi można łatwo przygotować samodzielnie. Sushi to małe rolki ryżowe z różnymi nadzieniami, najczęściej zawierającymi surową rybę, taką jak łosoś lub tuńczyk (czasami daję łososia wędzonego), ogórka, awokado, tofu lub nawet marchewkę. Ta zdrowa przekąska jest szczególnie popularna na przyjęciach.

Pokażę Wam, jak w domu można przygotować maki, najbardziej znaną formę sushi, gdzie płat z alg jest zwinięty zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz (uramaki). Istnieją cienkie rolki (hoso-maki), które są wypełnione jednym lub maksymalnie dwoma składnikami i zawinięte w połowę liścia nori. Grube rolki (futo-maki) zawierają co najmniej trzy składniki i są zwinięte w cały liść nori.

Składniki na ok. 7 rolek sushi (każda po 8 kawałków):

Ryż:

  • 250 g ryżu do sushi (ryż o okrągłych ziarnach)
  • 350 ml wody do gotowania ryżu
  • 50 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie (przykłady, które są na zdjęciach):

  • awokado
  • świeży filet z łososia
  • ogórek
  • papryka

Dodatkowo:

  • 4 sushi Nori (suszone, prażone algi)
  • sos sojowy*
  • wasabi (japoński chrzan)
  • marynowany imbir (do przegryzania między kolejnymi kawałkami sushi)
  • sezam (czarny, biały)
  • mata bambusowa do sushi
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dobrze umyć na sitku pod bieżącą, zimną wodą, aż woda będzie klarowna. (Wypłukujemy nadmiar skrobi). Odsączyć.
  2. Ryż przełożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody. Zagotować. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika na niską, garnek przykryć pokrywką i gotować przez ok. 10- 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
  3. W międzyczasie, w małym garnuszku, podgrzać ocet ryżowy, cukier i sól, mieszając, aż cukier i sól się rozpuści. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  4. Ugotowany ryż ściągnąć z pieca i delikatnie wmieszać mieszankę octową, używając drewnianej łyżki. Przykryć garnek ściereczką, a na nią nałożyć pokrywkę, nie zamykając garnka całkiem. Pozostawić na ok. 15 minut, żeby ryż doszedł i był miękki. (Ściereczka ma za zadanie wchłonąć nadmiar wilgoci). Następnie garnek odkryć i pozostawić ryż do całkowitego ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie: Dla cienkich rolek (hoso-maki) o jednym rodzaju nadzienia, przekroić liść nori wzdłuż na pół (dla grubych rolek - futo-maki - pozostawić całe liście). Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki i pokroić go w cienkie paski. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką pestki, a następnie pokroić w paski. Świeżego łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie, proste paski.

2

  1. Matę do sushi zawinąć w folię spożywczą. Połowę liścia nori umieścić na macie do sushi błyszczącą stroną w dół. Na nim równomiernie rozprowadzić warstwę ryżu o grubości ok. 0,5 cm, zwilżając palce wodą (pozostawić ok. 1 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższych boków). Na środku ryżu rozprowadzić trochę pasty wasabi (ostrożnie, jest ostra) i ułóż na niej wybrane nadzienie: paski awokado, łososia, ogórka lub papryki. (Jeśli używamy całego liścia nori, zachować ok. 2 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższych boków, nadzienie umieścić bardziej przy dolnej krawędzi).

3

  1. Przy pomocy maty do sushi, zwijać rolkę, lekko dociskając, wolny brzeg liścia nori zwilżyć wodą, aby rolka się skleiła. Położyć rolkę na desce i bardzo ostrym nożem odciąć najpierw końce, następnie przyciąć rolkę na pół, a każdą połowę na 4 równe kawałki. (Jeśli nóż będzie brudny, umyć go i kroić dalej).

4

5

6

  1. Przed podaniem sushi można schłodzić, ale nie jest to konieczne. Podawać je z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
  2. Uramaki (sushi z ryżem na zewnątrz i nori wewnątrz): Matę do sushi zawinąć w folię spożywczą. Połowę liścia nori umieścić na macie do sushi błyszczącą stroną w dół. Na nim równomiernie rozprowadzić warstwę ryżu o grubości ok. 0,5 cm, zwilżając palce wodą. Dokładnie rozprowadzić sezam na ryżu i go docisnąć. Liść nori z ryżem podnieść i obrócić na drugą stronę, aby ryż z sezamem leżał na macie do sushi. Na liściu rozprowadzić trochę wasabi, a następnie nadzienie według własnego wyboru. Zwinąć rolkę i pokroić ją na kawałki.

7

Uwaga:

* Klasyczny sos sojowy zawiera gluten. Jeśli sushi ma być bezglutenowe to proszę wybrać sos sojowy bezglutenowy.

kuchnia

Kuchnia:

Japońska

czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 7 osób (po 8 sztuk hoso-maki na osobę)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Domowe sushi Domowe sushi
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.