Roladki z ogórka z łososiem i awokado

Roladki ze świeżego ogórka z serkiem kremowym, łososiem wędzonym i awokado. Szybka, chrupiąca, zdrowa przekąska lub przystawka, która ładnie się prezentuje, dobrze smakuje, a do tego jest niskowęglowodanowa i bezglutenowa.

Składniki:

  • 1 długi ogórek szklarniowy (możliwie prosty)
  • ok. 100 g serka kremowego, kanapkowego np. Almette (naturalnego lub smakowego np. z ziołami)
  • 100 g łososia wędzonego w plasterkach
  • ½ awokado
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka umyć, osuszyć, odciąć końce i obieraczką do warzyw (lub nożem) pociąć na długie, bardzo cienkie paski.
  2. Paski ogórka ułożyć na dużej desce tak, aby nachodziły na siebie. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

2

  1. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w drobne krążki.
  2. Paski ogórka posmarować cienko serkiem, oprószyć solą i pieprzem i posypać cebulką.

3

  1. Miąższ z połówki awokado pokroić na cienkie plasterki.
  2. Na paskach ogórka ułożyć plasterki łososia i awokado i obiema rękami zwinąć ściśle w roladę.

4

  1. Roladę pokroić na kawałki. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania, ponieważ ogórek powoli będzie puszczał sok).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Roladki z ogórka z łososiem i awokado