Frytki z pietruszki, selera lub marchewki (dieta dr Dąbrowskiej)


Zdrowe frytki z pietruszki, selera, czy marchewki. Nie zawierają dodatku oleju, dlatego można je jeść na diecie warzywno- owocowej dr Dąbrowskiej. Są pikantne i lekko słodkawe. Nie są chrupiące, raczej podsuszone. Lekko chrupiące są cienkie kawałki, które szybciej się wysuszają.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 500 g pietruszki, marchewki lub 1 średniej wielkości seler
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Pietruszki (marchewki lub seler) umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski wielkości frytek.
- W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem i papryką.
- Dodać pokrojoną pietruszkę (marchewkę lub seler) i potrząsając oraz zataczając kuliste ruchy miską, obtoczyć frytki w przyprawach.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od grubości frytek) w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie i się zarumienią.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.