Zdrowe frytki z pietruszki, selera, czy marchewki. Nie zawierają dodatku oleju, dlatego można je jeść na diecie warzywno- owocowej dr Dąbrowskiej. Są pikantne i lekko słodkawe. Nie są chrupiące, raczej podsuszone. Lekko chrupiące są cienkie kawałki, które szybciej się wysuszają.
Składniki na ok. 2 porcje:
500 g pietruszki, marchewki lub 1 średniej wielkości seler
3 łyżki wody
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Pietruszki (marchewki lub seler) umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski wielkości frytek.
W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem i papryką.
Dodać pokrojoną pietruszkę (marchewkę lub seler) i potrząsając oraz zataczając kuliste ruchy miską, obtoczyć frytki w przyprawach.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od grubości frytek) w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie i się zarumienią.