Bób pieczony


Zamiast tradycyjnego gotowania bobu w wodzie, można upiec go w piekarniku. Tak przygotowany bób będzie równie smaczny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 500 g świeżego bobu łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka soli
- szczypta pieprzy
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, przy takiej ilości bób jest lekko pikantny)
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na durszlaku lub sitku. Osuszyć ściereczką.
- Bób przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Dodać przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć folią aluminiową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 5 minut. (Sprawdzić, czy bób jest wystarczająco miękki. Jeśli nie, piec dłużej).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.