Bób pieczony

Zamiast tradycyjnego gotowania bobu w wodzie, można upiec go w piekarniku. Tak przygotowany bób będzie równie smaczny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 500 g świeżego bobu łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka soli
  • szczypta pieprzy
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, przy takiej ilości bób jest lekko pikantny)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na durszlaku lub sitku. Osuszyć ściereczką.
  2. Bób przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Dodać przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć folią aluminiową.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 5 minut. (Sprawdzić, czy bób jest wystarczająco miękki. Jeśli nie, piec dłużej).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bób pieczony Bób pieczony