Carpaccio z buraków


Carpaccio z pieczonych buraków, zamiast wołowiny to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno, czy sałatka na kolację. Najbardziej aromatyczne są pieczone buraki. Jeśli chcecie przygotować to danie w szybkiej wersji to możecie również sięgnąć po gotowe, ugotowane buraki.
Składniki na 2 porcje:
- 2 upieczone buraki według przepisu: "Pieczone buraki"
- garść rukoli lub roszponki
- garść orzechów włoskich
- kawałek parmezanu
Sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego, tutaj polecam z czerwonego wina)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na dwóch dużych talerzach.
- Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na burakach.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posiekać.
- Parmezan zetrzeć na cienkie, szerokie plastry (np. na bocznej ściance tarki przeznaczonej m.in. do szatkowania ogórka). Ser rozłożyć na sałacie. Posypać orzechami.
- Przygotować sos. W misce wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Dodać oliwę. Mieszać energicznie, najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Sosem polać carpaccio.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.