Carpaccio z buraków

Carpaccio z pieczonych buraków, zamiast wołowiny to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno, czy sałatka na kolację. Najbardziej aromatyczne są pieczone buraki. Jeśli chcecie przygotować to danie w szybkiej wersji to możecie również sięgnąć po gotowe, ugotowane buraki.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 upieczone buraki według przepisu: "Pieczone buraki"
  • garść rukoli lub roszponki
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek parmezanu

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego, tutaj polecam z czerwonego wina)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na dwóch dużych talerzach.
  2. Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na burakach.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posiekać.
  4. Parmezan zetrzeć na cienkie, szerokie plastry (np. na bocznej ściance tarki przeznaczonej m.in. do szatkowania ogórka). Ser rozłożyć na sałacie. Posypać orzechami.
  5. Przygotować sos. W misce wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Dodać oliwę. Mieszać energicznie, najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Sosem polać carpaccio.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Carpaccio z buraków