Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Pikantna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożone jest serkiem kremowym i wędzonym łososiem. Proste, a jakże smaczne.

Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • ok. 150g łososia wędzonego
  • posiekane świeże lub mrożone zioła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

2

  1. Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.

3

4

5

  1. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.

6

  1. Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.

7

8

  1. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 miesięcy temu
    Pyszne, dziś zrobiłam i nie dość że dobre i i efektywne 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Wlasnie zrobiłam pierwszy raz 😍jeszcze nie wiem jak smakuje ale mój mąż jest zachwycony, nasza 9 rocznica  .Dziękuję za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 2 lat temu
    A jakie użyć ziola
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jakie chcesz np. posiekana natka pietruski, szczypiorek. Może być mieszanka ziół lub można wybrać już gotowy serek kremowy z ziołami ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy mogę ciasto przygotować dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz, ale najsmaczniejsze jest w dzień przygotowania. Dotyczy to każdego wypieku z ciastem francuskim. Ciasto francuskie jest chrupiące tylko świeże.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Bardzo fajne!Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karla · 5 lat temu
    Można również zamiast płatów łososia poprostu ciasto posmarować serkiem śmietankowym z łososiem(twój smak,łaciaty lub almette)wtedy mamy tańszą wersję! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 7 lat temu
    Czym ewentualnie mogę zastąpić łososia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 7 lat temu
    Czy serek Philadelphia moge zastąpić mascarpone ?