Zapiekane figi z fetą


Słodka przekąska ze świeżych fig, szynki parmeńskiej i sera feta.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 4 świeże figi
- 40g sera feta
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- pieprz
- 1- 2 łyżeczek miodu
Sposób przygotowania:
- Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, nie przecinając do końca.
- Ser feta rozgnieść widelcem. Oprószyć pieprzem i nałożyć łyżeczką do środka fig.
- Figi owinąć w plasterki szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornych miseczkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C, aż ser i szynka się przyrumienią.
- Podawać na ciepło polane miodem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!