Kasztany jadalne

7 Komentarzy
Kasztany jadalne

W sezonie jesiennym warto przygotować sobie na przekąskę kasztany jadalne. Ja jem je same, ale można je lekko posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Często wykorzystuje się również purée z kasztanów jadalnych do przygotowania ciast i deserów. Kasztany jadalne są lekko sypkie i słodkawe.

Jak kupić dobre kasztany jadalne

Przy zakupie kasztanów jadalnych należy zwrócić uwagę, aby były one ładne, lśniące, nieuszkodzone, bez okrągłych dziurek oznaczających robaka w środku i przebarwień. Powinny być dość ciężki. Lekkie mogą być wysuszone w środku. Przy potrząśnięciu kasztanem powinno się mieć uczucie, że są pełne w środku. Jeśli kasztan będzie się poruszał w środku to oznacza to, że jest wysuszony. Dobrze jest również kasztany powąchać. Nie powinno się wyczuwać pleśni. Najpopularniejszymi metodami na przygotowanie kasztanów jadalnych jest pieczenie ich w piekarniku lub gotowanie w wodzie. Osobiście preferuję kasztany z piekarnika.

Pieczone kasztany jadalne

Składniki:

  • kasztany jadalne

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany umyć, osuszyć i naciąć wypukłą stronę na krzyż.
  2. Kasztany przełożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na co najmniej 30 minut w wodzie. Kasztany powinny pozostać na dnie garnka. (Pływające na powierzchni kasztany najprawdopodobniej są uszkodzone lub robaczywe).
  3. Następnie osuszyć, przełożyć na blachę wypukłą stroną do góry.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Kasztany piec ok. 25 minut, aż łupinka przy nacięciach otworzy się, wygnie się na zewnątrz.
  5. Obierać od razu gorące. Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką. (Nie jest to takie łatwe. O ile łupinkę łatwo ściągnąć, to obranie kasztanów ze skórki znajdującej się pod łupinką wymaga czasu i cierpliwości). Zimne obierają się jeszcze gorzej. Do jedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne są zepsute i należy je wyrzucić.
  6. Podawać od razu na ciepło.

Gotowane kasztany jadalne

Składniki:

  • kasztany jadalne

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany umyć, osuszyć i naciąć wypukłą stronę na krzyż.
  2. Kasztany przełożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na co najmniej 30 minut w wodzie. Kasztany powinny pozostać na dnie garnka. (Pływające na powierzchni kasztany najprawdopodobniej są uszkodzone lub robaczywe).
  3. Następnie gotować kasztany przez ok. 30 minut. Można dodać do wody szczyptę soli.
  4. Obierać od razu gorące. Należy ściągnąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką. (Nie jest to takie łatwe. O ile łupinkę łatwo ściągnąć, to obranie kasztanów ze skórki znajdującej się pod łupinką wymaga czasu i cierpliwości). Zimne obierają się jeszcze gorzej. Do jedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne są zepsute i należy je wyrzucić.
  5. Podawać od razu na ciepło.

Czas:

Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kasztany jadalne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.