Ptysie z serkiem i łososiem


Ptysie w wersji pikantnej z serkiem kremowym i łososiem wędzonym. Smaczna, wykwintna przekąska.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto parzone:
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 150g łososia wędzonego
- 170g serka kremowego
- 170g jogurtu greckiego
- 5 rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. (Ciasto jest bardzo gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżeczką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6 cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
- Przygotować nadzienie. Serek kremowy i jogurt wymieszać na gładką masę. Szczypiorek pokroić. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do serka. Przyprawić solą i pieprzem.
- Nadzienie rozłożyć na spodach ptysi. Następnie rozłożyć łososia i przykryć kapelusikami.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.