Ptysie w wersji pikantnej z serkiem kremowym i łososiem wędzonym. Smaczna, wykwintna przekąska.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto parzone:
100ml mleka
150ml wody
100g masła
200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
4 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 150g łososia wędzonego
170g serka kremowego
170g jogurtu greckiego
5 rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. (Ciasto jest bardzo gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżeczką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6 cm.
Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 220°C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
Przygotować nadzienie. Serek kremowy i jogurt wymieszać na gładką masę. Szczypiorek pokroić. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do serka. Przyprawić solą i pieprzem.
Nadzienie rozłożyć na spodach ptysi. Następnie rozłożyć łososia i przykryć kapelusikami.