Sigara böreği


Sigara böreği
Tureckie cygara. Smażone ruloniki z nadzieniem z sera feta, grubości palca. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jeść je same, ale polecam podawać do nich tzatziki. Dobra przystawka na małe imprezy i wieczorne spotkania ze znajomymi.
Składniki:
- ciasto yufka (3 płaty)
- 200g sera feta
- garść natki pietruszki
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser feta rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystko razem wymieszać.
- Ciasto pociąć na trójkąty.
- Niewielką ilość masy nałożyć u podstawy trójkątów. Ciasto zawinąć raz, zagiąć boki do środka i zwinąć do końca. Szpic trójkąta zmoczyć wodą, aby dobrze się skleił z ciastem.
- Cygara smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto- brązowy kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Kuchnia: |
Turecka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 36 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.