Zdrowsza wersja chipsów w porównaniu do tych sklepowych. Chipsy z selera można przygotować zarówno smażąc je w głębokim oleju, jak również w wersji bardziej dietetycznej w piekarniku. Ich dużą zaletą jest to, że dość specyficzny smak selera, za którym niektórzy nie przepadają, nie jest w chipsach wyczuwalny. Chipsy mają przyjemny, słodkawy posmak. Pyszne same w sobie, nie wymagają dodatku soli, choć oczywiście można je oprószyć zwykłą solą lub ziołową.
Chipsy z selera można podawać np. z dipem z awokado. (Przepis na samym dole).
Muszę jeszcze dodać, że chipsy wcale nie wychodzą chrupiące, jakby można było się spodziewać. Są dość miękkie, chrupiące raczej tylko na brzegach.
Chipsy z selera smażone:
Składniki:
½ selera
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Seler obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić na jak najcieńsze plasterki. (Do tego celu użyłam maszyny kuchennej wyposażonej w tarczę do krojone na plasterki).
Olej rozgrzać w garnku. (Oleju powinno być tyle, aby plasterki swobodnie w nim pływały). Smażyć plasterki selera małymi partiami na złoty kolor. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Gotowe ewentualnie oprószyć solą.
Chipsy z selera pieczone:
Składniki:
½ selera
ok. 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Seler obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić na jak najcieńsze plasterki. (Do tego celu użyłam maszyny kuchennej wyposażonej w tarczę do krojone na plasterki).
Plasterki selera przełożyć do miski. Dodać olej i dokładnie wymieszać tak, aby plasterki były dobrze obtoczone w oleju. Kolejno ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki nie powinny nachodzić na siebie.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku do zarumienienia. (Trwa to ok. 20- 30 minut w zależności od wielkości i grubości plasterków). Chipsy należy obserwować i gotowe wyciągać na ręcznik papierowy. (Jest to etap dość uciążliwy i pracochłonny, ze względu na to, że plasterki są różnej wielkości i pieką się nierównomiernie. Dlatego należy je obserwować i gotowe wyciągać).
Gotowe ewentualnie oprószyć solą.
Dip z awokado:
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, obrać, oddzielić od pestki. Włożyć do miski.
Następnie dodać sok z cytryny i majonez. Zmiksować blenderem na gładką masę lub rozgnieść widelcem.