Sigara böreği

7 Komentarzy
Sigara böreği

Sigara böreği

Tureckie cygara. Smażone ruloniki z nadzieniem z sera feta, grubości palca. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jeść je same, ale polecam podawać do nich tzatziki. Dobra przystawka na małe imprezy i wieczorne spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • ciasto yufka (3 płaty)
  • 200g sera feta
  • garść natki pietruszki
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystko razem wymieszać.

2

  1. Ciasto pociąć na trójkąty.

3

  1. Niewielką ilość masy nałożyć u podstawy trójkątów. Ciasto zawinąć raz, zagiąć boki do środka i zwinąć do końca. Szpic trójkąta zmoczyć wodą, aby dobrze się skleił z ciastem.

4

5

6

  1. Cygara smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto- brązowy kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
 

Kuchnia:

Turecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 36

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Sigara böreği Sigara böreği

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.