Ogórkowy krokodyl

Taki ogórkowy krokodyl jest idealną podstawką na koreczki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i zachwyca nie tylko dzieci. Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami. Całość można przygotować spokojnie dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki:
- 1 długi ogórek
- kawałek marchewki
- ser mozzarella mini kulki*
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
- winogron (najlepiej bez pestek)
- 2 goździki
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Ogórek umyć, osuszyć i wzdłuż odciąć cienki pasek, aby ogórek leżał stabilnie na talerzu lub desce.
- Z odciętej części zrobić łapy.
- Z przodu ogórka zrobić nacięcie na paszczę na długość ok. 7 cm. Małym nożykiem wyciąć na górze i dole zęby.
- Z marchewki zrobić język, wycinając podłużny plasterek długości paszczy i zaokrąglając go z przodu.
- Ogórek ułożyć na talerzu lub desce. Język wsunąć do paszczy.
- Dwie kulki mozzarelli nabić na dwie wykałaczki, w środek włożyć po jednym goździki i umocować jako oczy zaraz za paszczą.
- Pomidorki, ser żółty pokrojony w kostkę i winogron powbijać na wykałaczki i wbić gęsto w krokodyla.
Uwaga:
- *Najłatwiej jest kupić małe kulki mozzarelli, ale można również wyciąć samemu kulki z dużej mozzarelli.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.