Ogórkowy krokodyl

Taki ogórkowy krokodyl jest idealną podstawką na koreczki. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i zachwyca nie tylko dzieci. Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami. Całość można przygotować spokojnie dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • kawałek marchewki
  • ser mozzarella mini kulki*
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty
  • winogron (najlepiej bez pestek)
  • 2 goździki
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, osuszyć i wzdłuż odciąć cienki pasek, aby ogórek leżał stabilnie na talerzu lub desce.

2

  1. Z odciętej części zrobić łapy.
  2. Z przodu ogórka zrobić nacięcie na paszczę na długość ok. 7 cm. Małym nożykiem wyciąć na górze i dole zęby.
  3. Z marchewki zrobić język, wycinając podłużny plasterek długości paszczy i zaokrąglając go z przodu.
  4. Ogórek ułożyć na talerzu lub desce. Język wsunąć do paszczy.
  5. Dwie kulki mozzarelli nabić na dwie wykałaczki, w środek włożyć po jednym goździki i umocować jako oczy zaraz za paszczą.
  6. Pomidorki, ser żółty pokrojony w kostkę i winogron powbijać na wykałaczki i wbić gęsto w krokodyla.

Uwaga:

  • *Najłatwiej jest kupić małe kulki mozzarelli, ale można również wyciąć samemu kulki z dużej mozzarelli.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ogórkowy krokodyl

Powiązane przepisy