Babeczki z łososia

Babeczki z łososia

Pyszna i ładnie prezentująca się przystawka na zimno z łososia wędzonego, serka kremowego i jajek. Babeczki są sycące i łagodne w smaku.

Składniki na ok. 9 babeczek:

  • ok. 400 g łososia wędzonego w plasterkach
  • 400 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • ser żółty w plasterkach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Wgłębienia w formie na muffinki wyłożyć kawałkami folii spożywczej. Następnie rozłożyć plasterki łososia.
  3. Jajka pokroić w drobną kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  6. W misce wymieszać serek z jajkami, czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Masę serową wyłożyć do formy. Wystające końcówki łososia zawinąć na masę.

2

3

  1. Z sera żółtego wyciąć koła o średnicy 7 cm. Koła serowe ułożyć na masie serowej.
  2. Wystającą folię spożywczą nałożyć na ser żółty, aby całość nie obeschła i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babeczki z łososia Babeczki z łososia
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Proste, niekomplikowane, fajne. O ile użyjemy dobrej jakości składników, będzie smacznie. Może nie jest to wybitne kompozycja, ale spójna i dobra. Warta polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Robie podobnie, jednak do serka dodaje tylko drobno posiekany koperek i starty na grubych oczkach swiezy ogorek, uprzednio posolony, a potem dobrze odsaczony, polecam, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Rok temu po raz pierwszy je zrobilam i wyszly boskie!Od zawsze kocham wedzonego lososia,ale ten sposob podania jest nie tylko przepyszny,jest rowniez bardzo efektowny.Z pewnoscia i w tym roku zagoszcza u mnie na stole wigilijnym!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Pani Joanno babeczki rewelacyjne, pyszne a przy tym świetnie dekorują stól. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mania_mania · 10 lat temu
    A jaka jest alternatywa dla serka philadelphia? Co jest tańsze a smakuje podobnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Poszukaj innego kremowego serka naturalnego, dowolnego, ale dość gęstego. Ważne, aby nie być za rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mopek · 12 lat temu
    obazda świetna, a łosoś genialny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Goście zachwyceni, a ja jeszcze bardziej . Pięknie prezentuje się na stole!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 12 lat temu
    Cudowny pomysł na "rybę inaczej" na wigilijny stół :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie Sychta · 12 lat temu
    Losos + Philadelphia to jedno z moich ulubionych polaczen kanapkowych, wiec jestem pewna, ze i w takiej uroczej babeczce by mi smakowalo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moje pasje · 12 lat temu
    pyszności... Zjadabym takie maleństa :)Kiedys jadam podobne w restauracji pyyyyyszne byy :)