Babeczki z łososia

Pyszna i ładnie prezentująca się przystawka na zimno z łososia wędzonego, serka kremowego i jajek. Babeczki są sycące i łagodne w smaku.

Składniki na ok. 9 babeczek:

  • ok. 400 g łososia wędzonego w plasterkach
  • 400 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • ser żółty w plasterkach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Wgłębienia w formie na muffinki wyłożyć kawałkami folii spożywczej. Następnie rozłożyć plasterki łososia.
  3. Jajka pokroić w drobną kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  6. W misce wymieszać serek z jajkami, czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Masę serową wyłożyć do formy. Wystające końcówki łososia zawinąć na masę.

2

3

  1. Z sera żółtego wyciąć koła o średnicy 7 cm. Koła serowe ułożyć na masie serowej.
  2. Wystającą folię spożywczą nałożyć na ser żółty, aby całość nie obeschła i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babeczki z łososia Babeczki z łososia