Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.
Składniki na 24 sztuki:
3 średniej wielkości ziemniaki
jajko
ok. 500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
sól, pieprz
125g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Masło roztopić.
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.
Rogaliki wyszły super. Trochę zmodyfikowałam nadzienie dodając do fety suszone pomidory i oliwki, a dla wnuków zamiast fety plasterek szynki .Rewelacja .Na pewno będę robiła częściej. Fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków , które zostały z obiadu.