Bruschetta z pomidorami

Typowa włoska przystawka, składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i oliwą. W wersji klasycznej podawana jest z pomidorami pokrojonymi w kostkę i bazylią lub cebulką.

Składniki:

  • 1 ciabatta (w zastępstwie długa bułka pszenna lub bagietka)
  • 3- 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona cebulka (dymka), szczypiorek lub bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ciabattę pokroić na kromki.
  2. Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przekroi wzdłuż na pół (lub 3 części) i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  3. Pomidory naciąć delikatnie od góry na krzyż, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimne wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  4. Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 10- 15 minut lub podpiec przy ustawieniach grilla.

2

  1. Pomidory rozłożyć na jeszcze ciepłym grzankach.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bruschetta z pomidorami Bruschetta z pomidorami