Typowa włoska przystawka, składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i oliwą. W wersji klasycznej podawana jest z pomidorami pokrojonymi w kostkę i bazylią lub cebulką.
Składniki:
1 ciabatta (w zastępstwie długa bułka pszenna lub bagietka)
3- 4 pomidory
3 ząbki czosnku
zielona cebulka (dymka), szczypiorek lub bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciabattę pokroić na kromki.
Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przekroi wzdłuż na pół (lub 3 części) i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Pomidory naciąć delikatnie od góry na krzyż, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimne wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 10- 15 minut lub podpiec przy ustawieniach grilla.