Szparagi zapiekane w folii

Szparagi zapiekane w folii

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • szynka parmeńska
  • masło
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
  3. Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).

02

  1. Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).

04

  1. Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.

03

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 9 lat temu
    [i]Po raz pierwszy ugotowałam zielone szparagi i podałam je wraz z bułką tartą
    na masełku.Były pyszne!!!
    Teraz spróbuję powtórzyć to z białymi
    szparagami. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anu · 11 lat temu
    Coś mi nie tak wyszło - od strony główek były pyszne ale od drugiej strony lekko gorzkawe... Jadłam pierwszy raz szparagi (białe) więc nie wiem czy tak powinny smakować czy może za małą część odłamałam? (odrzucałam jakąś 1/4 końcówki, która sama się złamała po zgięciu szparaga). Ale część "główkowa" PYCHA! Mięciutka i maślana :) skąd ta gorycz w drugiej końcówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 11 lat temu
    [quote]Z czym najlepiej podawać?[/quote]

    Moim skromnym zdaniem ....z rybką :-0
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 11 lat temu
    Świetny przepis ! Zrobiłam lekką modyfikację : użyłam zielonych szparagów , dodatkowo oprószyłam szparagi pieprzem i .... piekłam bez folii (w domu brak :D ) .Często będę wracała do tego przepisu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 11 lat temu
    Z czym najlepiej podawać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renegat · 11 lat temu
    Właśnie czekam na żonkę :P i wynalazłem ten przepis na szparagi 8) I Oby mi wyszedł ! a wyjdzie już wiem :lol: .
    Proste przepisy z ekskluzywnych składników są najlepsze :) Dzięki :lol: szykuje się super kolacja :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gatka · 11 lat temu
    Jadłam kiedyś szparagi u znajomych i powiedziałam sobie że to takie mdłe,bez smaku i nie dla mnie.Mój chłopak mnie poprosił bym mu takie danie ze szparagów przygotowała i wówczas znalazłam ten przepis i jeden inny na gotowane,z ziemniaczkami,jajkiem w koszulce i sosem holenderskim posypanym szynką parmeńską i wiecie co..?To jest moje danie popisowa a smak doskonały.Dziękuję Kochana za super przepis i życzę wszystkim smacznego...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 11 lat temu
    Po raz pierwszy zjadłam szparagi z apetytem takim daniem nie powstydzę się serwując na przyjęciu oczwiście ładnie podać bez folii -rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Droga Pani
    Przepis dobry jeśli ktoś konsumuje na okrągło tylko schabowego albo mielone. Nie doprawione. To tak jakbym wrzuciła dwa składniki do zapiekania, które jakoś do siebie pasują i polała w maśle. Średnie - znajomym bym tego nie podała. Szkoda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Zapiekamy surowe szparagi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 12 lat temu
    Czy szparagi nalezy wczesniej ugotac czy surowe(zielone) zapiekamy w piekarniku w szynce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcin · 12 lat temu
    proponuje odrobinę tartego imbiru doł.ożyc do tych szparagów. Ale naprawdę odrobinę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 12 lat temu
    Przed chwilą zrobiłam i wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Gabi[/b] fajnie, że pierwsze szparagi tak dobrze wypadły :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gabi · 12 lat temu
    pierwszy raz w życiu jadłam szparagi...i na pewno nie ostatni! przepyszne, smakowite, palce lizać....mniam!!! dzieki za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 13 lat temu
    były pyszne, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dre · 13 lat temu
    [quote]moje wyszy ladniejsze[/quote]

    One mają smakować, a nie ładniej wyglądać. To nie McDonald
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ann · 13 lat temu
    moje wyszy ladniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zjedz_mnie · 13 lat temu
    Apetycznie się prezentują ;]