Szparagi zapiekane w folii
- Szczegóły

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- szparagi białe lub zielone
- szynka parmeńska
- masło
- sól
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
- Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).
- Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).
- Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.