Jajka faszerowane z awokado


Jajka z kremowym farszem z żółtek, awokado i czerwonej cebuli.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 6 jajek
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 czerwona cebula
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
- Żółtka i awokado rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Białka napełnić masą.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 3 porcje:
- 700g wody
- 6 jajek
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 czerwona cebula ok. 60g, przekrojona na pół
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Gotować 16min./Varoma/obr.1.
- Jajka ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
- Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3s/obr.5.
- Dodać awokado, żółtka i oliwę. Zmiksować 10s/obr.4. Kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia i powtórzyć czynność miksowania. Doprawić solą i pieprzem.
- Białka napełnić masą.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: vorwerk.com
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.