Ryba na kwaśno


Ryba na kwaśno
Opiekana ryba w zalewie octowej.
Składniki na ok. 12 porcji:
- 1kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk, dorsz lub tilapia)
- panierka: mąka pszenna, jajka i bułka tarta
Zalewa:
- 1litr i ½ szklanki wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 3 ½ łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 3 cebule pokrojone w talarki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
Sposób przygotowania:
- Filety rybne posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
- Składniki zalewy wymieszać i gotować 10 minut. Usmażone filety rybne przełożyć do glinianego naczynia i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na 3-4 dni.
Smacznego.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.