Ryba na kwaśno

Ryba na kwaśno

Ryba na kwaśno

Opiekana ryba w zalewie octowej.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 1kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk, dorsz lub tilapia)
  • panierka: mąka pszenna, jajka i bułka tarta

Zalewa:

  • 1litr  i ½ szklanki wody
  • 2/3  szklanki octu 10%
  • 3 ½ łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  2. Składniki zalewy wymieszać i gotować 10 minut. Usmażone filety rybne przełożyć do glinianego naczynia i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na 3-4 dni.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Czy koniecznie musi to być gliniane naczynie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    Proszę zalewę ostudzić. Dopiszę zaraz do przepisu, bo to ważne. Najlepiej układać w garnku warstwami: ryba, warzywa z zalewy, ryba itd. Na końcu zalać zalewą. Życzę smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 13 lat temu
    Witam. To coś dla mnie już mi cieknie ślinka,tylko mam pytanie czy zalać gorącą zalewą?