Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego składa się tylko z 3 składników: liści czosnku niedźwiedziego, soli i oleju. Pastę można zastosować w tych daniach, do których dodaje się czosnek. Nadaje się np. do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań z makaronem. Można ją również przerobić na pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niej starty parmezan i podprażone orzeszki piniowe.
Składniki na ok. 300ml:
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 16 g soli
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć i dobrze osuszyć. (Najlepiej umyte liście rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą ściereczką). Obciąć ogonki i posiekać liście.
- Posiekane liście, sól i olej zmiksować blenderem na jak najgładszą masę. (Gdyby pasta była za gęsta, dodać jeszcze oleju).
- Pastę przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżką, aby w środku było jak najmniej powietrza, wyrównać i z góry zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Można też pastę podzielić na małe porcje i zamrozić.
- Chcąc użyć pastę, należy nabierać ją czystą łyżeczką i ponownie zalać olejem, aby była przykryta.
- W lodówce pasta powinna utrzymać się do ok. 1 roku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 300ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.