Pasta z czosnku niedźwiedziego

Pasta z czosnku niedźwiedziego składa się tylko z 3 składników: liści czosnku niedźwiedziego, soli i oleju. Pastę można zastosować w tych daniach, do których dodaje się czosnek. Nadaje się np. do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań z makaronem. Można ją również przerobić na pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niej starty parmezan i podprażone orzeszki piniowe.

Składniki na ok. 300ml:

  • 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 16 g soli
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć i dobrze osuszyć. (Najlepiej umyte liście rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą ściereczką). Obciąć ogonki i posiekać liście.
  2. Posiekane liście, sól i olej zmiksować blenderem na jak najgładszą masę. (Gdyby pasta była za gęsta, dodać jeszcze oleju).
  3. Pastę przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżką, aby w środku było jak najmniej powietrza, wyrównać i z góry zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Można też pastę podzielić na małe porcje i zamrozić.
  4. Chcąc użyć pastę, należy nabierać ją czystą łyżeczką i ponownie zalać olejem, aby była przykryta.
  5. W lodówce pasta powinna utrzymać się do ok. 1 roku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pasta z czosnku niedźwiedziego Pasta z czosnku niedźwiedziego