Sól z czosnkiem niedźwiedzim
Aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim o ładnej zielonej barwie. Ma ona delikatnie czosnkowy posmak. Można ją stosować do różnych potraw, szczególnie tych, do których dodajemy czosnek. Sprawdzi się szczególnie do sałatek, mięs, sosów i zup.
Składniki:
- 50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 250 g dowolnej, białej soli (np. morskiej, alpejskiej lub kamiennej)
Sposób przygotowania:
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć, odciąć ogonki i poszatkować.
- Czosnek niedźwiedzi i 50 g soli zmiksować blenderem na wilgotną, gładką masę.
- Dosypać resztę soli i wymieszać łyżką, tak długo, aż cała sól zabawi się na zielono.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie sól na całej powierzchni. Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze ok. 50°C, grzałka góra- dół. Co pół godziny przemieszać i rozetrzeć między dłońmi. (Można również wystawić sól na słońce na kilka godzin, aż będzie sucha. Od czasu do czasu przemieszać).
- Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas suszenia:
|
|
Ilość: |
ok. 250 g |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 46793
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.