Przetwory
Przetwory spożywcze to najczęściej proste półprodukty których celem jest możliwość ich długiego przechowywania i używania jako składnika w daniach bardziej wyszukanych. ... rozwiń więcej ...
Przetwory spożywcze to najczęściej proste półprodukty których celem jest możliwość ich długiego przechowywania i używania jako składnika w daniach bardziej wyszukanych. ... rozwiń więcej ...
Przetwory spożywcze to najczęściej proste półprodukty wykonane z jednego lub kombinacji kilku składników których celem jest możliwość ich długiego przechowywania i używania jako składnika w daniach bardziej wyszukanych. Przykładami przetworów owocowych są: dżemy, powidła, owoce w zalewie, przetworów z nabiału: sery w zalewie, oliwie, przetwory warzywne to weki, przeciery, kiszone warzywa, marynaty, jak również przetwory mięsne: konserwy, pasztety.
Aby wydłużyć czas przydatności przetwrów do spożycia bardzo często poddaje się je obróbce termicznej oraz innych zabiegom konserwującym i pasteryzującym. ... zwiń.