Ciasto na pizzę


Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
- 150ml lekko ciepłej wody
Dodatkowo:
- sos pomidorowy z przepisu: „Sos pomidorowy do pizzy”
- ser (polecam ser „do pizzy”, tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
- Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →