Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
ser (polecam ser „do pizzy”, tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EM·
5 miesięcy temu
Najlepszy przepis, zawsze wychodzi:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
6 miesięcy temu
Najlepszy przepis na ciasto 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mario·
1 lat temu
Przepis świetny pizza pyyyszotaaa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
1 lat temu
Niestety mój piekarnik ma funkcje z termoobiegiem tylko niestety. W jakiej temperaturze piec i jak długo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Proponuję obniżyć temperaturę o 20 stopni i obserwować podczas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
1 lat temu
Dziś po raz pierwszy robiłam pizzę z tego przepisu także polecam ciasto mega i na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marika·
1 lat temu
Mogę wyrobić ciasto ale zrobić pizzę następnego dnia? Jesli tak to po wyrośnięciu przechować w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Włożyłabym po zagnieceniu ciasta do lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
eva·
1 lat temu
Ciasto wyszło świetne, pierwszy raz robiłam i byłam megaaa zadowolona. Polecam!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gyyy·
1 lat temu
Najlepszy przepis na domową pizzę, robię już ją nie pierwszy raz a wychodzi super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Damian·
1 lat temu
Bardzo fajny przepis. Wyszło cacy.🍕🍕
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Zrobiłam kolejny raz- pycha😘. Wszyscy chwalą,to będzie mój przepis😁. Dziękuję 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Super ciasto,ono już w naszej rodzinie zostanie ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
2 lat temu
Jak dla mnie najlepszy przepis na ciasto. Pizza zawsze wychodzi. Używam tylko świeżych drożdży. Bardzo polecam. Ciasto ładnie rośnie, jest smaczne i chrupkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan·
2 lat temu
A nie czekalas az drozdze sie rozpuszcza? I dopiero potem do maki. Dzieny ten przepis troche....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Ciasto rewelacja ♥️Używam już od bardzo dawna i pozostanie w naszej rodzinie. Dziękuję 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek·
2 lat temu
Ciasto jest super wszyscy domownicy zadowoleni i pojedzeni
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Lubimy, zawsze wychodzi omomom 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Najlepsze ciasto na pizze. Robiłam zarówno ze świeżych drożdży, jak i suchych. Za każdym razem wychodzi idealne ciasto . Z podwójnej porcji wychodzi na dużą blache z piekarnika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 lat temu
Tym razem chciałabym zrobić w formie pizzerek - proszę o poradę w sprawie czasu pieczenia. Czy piec ok. 15 min., czy zdecydowanie krócej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Najlepiej obserować, aż brzegi i spód ciasta się upiecze i ser rozpuści.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
2 lat temu
Rewelacyjny przepis! Najlepszy jaki robiłam. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tadzik·
2 lat temu
Ciasto wyszło mega dobrze. Pizza paluchy lizać!!!🤘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rita·
2 lat temu
Bardzo lubię domową pizzę! Najlepsza jednak mi wychodzi odkąd mam piec do pizzy od ariete i odkąd zamieniłam suche drożdże na świeże :)