Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.

Składniki na 2 pizze:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 150ml lekko ciepłej wody

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy z przepisu: „Sos pomidorowy do pizzy”
  • ser (polecam ser „do pizzy”, tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

2

 3

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  2. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).

4

  1. Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).

5

  1. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
  2. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 18 dni temu
    Niestety mój piekarnik ma funkcje z termoobiegiem tylko niestety. W jakiej temperaturze piec i jak długo? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 18 dni temu
    Dziś po raz pierwszy robiłam pizzę z tego przepisu  także polecam ciasto mega i na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 24 dni temu
    Mogę wyrobić ciasto ale zrobić pizzę następnego dnia? Jesli tak to po wyrośnięciu przechować w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eva · 26 dni temu
    Ciasto wyszło świetne, pierwszy raz robiłam i byłam megaaa zadowolona. Polecam!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gyyy · 5 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na domową pizzę, robię już ją nie pierwszy raz a wychodzi super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 5 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis. Wyszło cacy.🍕🍕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 miesięcy temu
    Zrobiłam kolejny raz- pycha😘. Wszyscy chwalą,to będzie mój przepis😁. Dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 miesięcy temu
    Super ciasto,ono już w naszej rodzinie zostanie ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 7 miesięcy temu
    Jak dla mnie najlepszy przepis na ciasto. Pizza zawsze wychodzi. Używam tylko świeżych drożdży. Bardzo polecam. Ciasto ładnie rośnie, jest smaczne i chrupkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 7 miesięcy temu
      A nie czekalas az drozdze sie rozpuszcza? I dopiero potem do maki. Dzieny ten przepis troche....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 miesięcy temu
    Ciasto rewelacja ♥️Używam już od bardzo dawna i pozostanie w naszej rodzinie. Dziękuję 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 1 lat temu
    Ciasto jest super wszyscy domownicy zadowoleni i pojedzeni 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Lubimy, zawsze wychodzi omomom 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Najlepsze ciasto na pizze. Robiłam zarówno ze świeżych drożdży, jak i suchych. Za każdym razem wychodzi idealne ciasto . Z podwójnej porcji wychodzi na dużą blache z piekarnika 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Tym razem chciałabym zrobić w formie pizzerek - proszę o poradę w sprawie czasu pieczenia. Czy piec ok. 15 min., czy zdecydowanie krócej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Rewelacyjny przepis! Najlepszy jaki robiłam. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tadzik · 1 lat temu
    Ciasto wyszło mega dobrze. Pizza paluchy lizać!!!🤘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rita · 1 lat temu
    Bardzo lubię domową pizzę! Najlepsza jednak mi wychodzi odkąd mam piec do pizzy od ariete i odkąd zamieniłam suche drożdże na świeże :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Polecam, ale tylko ze świeżymi drożdżami. Robiłam z suchymi i wyszło ciasto twarde. Ze świeżych drożdży Super 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Super przepis, ciasto wyrosło pięknie, było smaczne i chrupkie 😊 Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nana · 1 lat temu
    Genialna pizza wyszła z tego przepisu 😊Mniam 😋