Ciasto na pizzę

221 Komentarzy
Ciasto na pizzę

Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.

Składniki na 2 pizze:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 150ml lekko ciepłej wody

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy z przepisu: „Sos pomidorowy do pizzy”
  • ser (polecam ser „do pizzy”, tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

2

 3

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  2. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).

4

  1. Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).

5

  1. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
  2. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.