Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
ser (polecam ser „do pizzy”, tarty ser mozzarella lub mozzarella w kulce)
ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Jak dla mnie najlepszy przepis na ciasto. Pizza zawsze wychodzi. Używam tylko świeżych drożdży. Bardzo polecam. Ciasto ładnie rośnie, jest smaczne i chrupkie.
Najlepsze ciasto na pizze. Robiłam zarówno ze świeżych drożdży, jak i suchych. Za każdym razem wychodzi idealne ciasto . Z podwójnej porcji wychodzi na dużą blache z piekarnika