Pieczone buraki


Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii są zdrowsze.
Do pieczenia najlepiej wybierać buraki jędrne i nieduże. Im mniejsze, tym czas pieczenia krótszy.
Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym:
Składniki:
- kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ.
- Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
Buraki pieczone w folii aluminiowej:
Składniki:
- kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
- folia aluminiowa, pocięta na duże kwadraty
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).
- Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.