Pieczone buraki

Pieczone buraki

Zamiast gotować buraki w wodzie, można upiec je w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowują swój smak i cenne witaminy. Buraki polecam piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Można piec buraki również w folii aluminiowej. Osobiście preferuję naczynie żaroodporne, ponieważ czas przygotowania jest krótszy (nie trzeba owijać w folię) i bez folii są zdrowsze.

Do pieczenia najlepiej wybierać buraki jędrne i nieduże. Im mniejsze, tym czas pieczenia krótszy.

Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym:

Składniki:

  • kilka świeżych buraków (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ.

2

  1. Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).

Buraki pieczone w folii aluminiowej:

Składniki:

  • kilka świeżych buraków (ilość według uznania)
  • folia aluminiowa, pocięta na duże kwadraty

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć i osuszyć. Buraków nie należy obierać. Każdy oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (małe buraki) lub do 2 godzin (duże buraki), w zależności od wielkości buraków, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Buraki są gotowe, gdy widelec (mały nożyk lub wykałaczka) łatwo wchodzi w miąższ. (Można to sprawdzić przebijając folię. Nie trzeba jej odwijać).

4

  1. Buraki pozostawić do ostygnięcia i obrać najlepiej jak będą lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pieczone buraki
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 7 miesięcy temu
    Buraczki na parze gotują się szybciej i tracą mniej wartości niż gotowane w wodzie. Nie gotowała bym w folii  bo jest to neurotoksyna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GREGOR · 1 lat temu
    Buraki to czytste zło . sam cukier. karma dla świń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 2 lat temu
    Witajcie, ja piekę buraki w rękawie do pieczenia ponieważ jedno -razowo upiekę 3-4 kg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Ja piekę w foli aluminiowej i polewam je olejem, posypuję odrobiną soli i utartym w moździerzu goździkiem i zielem angielskim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 4 lat temu
    Pieklam w forence silikonowej w kawałkach nawet bez soli
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gościówa · 4 lat temu
    Cześć, piekę buraki tak jak w przepisie powyżej, w naczyniu żaroodpornym i są pyszne. Wyciągam je nawet bez dodatków.
    Odkryłam ciekawe połączenie pieczonego buraka z kaszanką na zimno na chlebku z odrobiną majonezu i pieprzu,może to zboczenie ale mi smakuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    rebe · 4 lat temu
    Ja piekę bez żadnej folii, naprawdę można się bez niej obejść. Układam na papierze do pieczenia buraki mniej więcej jednakowej wielkości i piekę do kontrolowanej miękkości . Są pyszne, słodkie, dużo lepsze niż gotowane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Prosze poczytaj o szkodliwosci folii aluminiowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Dziękuję za ten pomysł pieczenia buraków w naczyniu żaroodpornym.Wesołych Świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Witam czy z tak upieczonych buraków można zrobić barszcz na zbliżające się święta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 7 lat temu
      Oczywiście że tak ,ale polecam zupę-krem z pieczonych buraczków☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Waldemar · 3 lat temu
      No pewnie. Właśnie piekę.