Kompot z suszu


Kompot z suszu, czyli kompot z suszonych owoców to tradycyjny napój wigilijny. Można podawać go na ciepło lub mocno schłodzony. Jest zdrowy i poprawia trawienie. Kompot wychodzi esencjonalny. Gdy poleży nabiera jeszcze na mocy i można go wtedy rozcieńczyć dolewając wody. U nas musi być koniecznie na wigilijnym stole.
Składniki:
- 500 g suszonych owoców (może być gotowa mieszanka lub pomieszane, suszone owoce tj. jabłka, gruszki, śliwki, morele)
- 2 litry wody
- miód lub cukier do smaku (opcjonalnie)
- ok. 4 goździków (opcjonalnie)
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Owoce przepłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami wrzącej wody. Pozostawić na noc.
- Na drugi dzień doprowadzić do zagotowania. (Owoce gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły). Dodać laskę cynamonu i goździki. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 30 minut. (Nie dłużej, aby owoce się nie rozpadły).
- Sprawdzić smak. Gdyby kompot był za mało słodki, można posłodzić go miodem lub cukrem.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.