Smoothie arbuzowo- miętowe

Orzeźwiający, zdrowy, i smaczny napój z arbuza i listków mięty. Słodki arbuz i orzeźwiająca mięta to bardzo dobre połączenie smakowe. Idealny, lekki napój jak lemoniada, bez dodatku cukru. W sam raz na upały.

Składniki na 2- 3 porcje (ok. 750 ml):

  • 1 kg arbuza (waga ze skórką)
  • sok z ½ cytryny
  • ok. 7- 10 listków mięty

Sposób przygotowania:

  1. Z arbuza odciąć skórę, wyciągnąć pestki i pokroić na kawałki.
  2. Listki mięty opłukać i osuszyć.
  3. Kawałki arbuza, sok z cytryny i liście mięty zmiksować blenderem lub w malakserze.
  4. Można od razu rozlać do szklanek i podawać lub schłodzić w lodówce. Ozdobić listkami mięty. (Smoothie można przechowywać do 2 dni w lodówce).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Smoothie arbuzowo- miętowe