Smoothie bowl z owoców leśnych

Gęsty mus owocowy z mrożonych owoców leśnych z dodatkiem mleka roślinnego lub krowiego, osłodzony miodem. Pyszne, orzeźwiające śniadanie, smakujące niczym owocowe lody.

Składniki na ok. 700 ml:

  • 400 g mrożonych owoców leśnych
  • 350 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżki miodu (syropu klonowego lub z agawy)
  • suszone morele, migdały i siemię lniane

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera o dużej mocy przełożyć zamrożone owoce leśne. Dodać miód i mleko. Zmiksować na mus. (Mus będzie zimny i gęsty).
  2. Mus przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. (Oczywiście jeśli pestki nie przeszkadzają, to można musu nie przecierać).
  3. Następnie rozłożyć do misek. Udekorować pokrojonymi w paski suszonymi morelami, posiekanymi migdałami i siemieniem lnianym. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski