Tropikalne smoothie bowl

Tropikalny mus owocowy składający się z soczystych, egzotycznych owoców tj. ananas, mango i banany połączonych z mlekiem kokosowym. Taka witaminowa miska to zdrowa propozycja na pierwsze, drugie śniadanie lub przekąskę. Smoothie nie zawiera dodatku cukru. Cała słodycz pochodzi od słodkich owoców.

Składniki na 3 porcje (ok. 1 litra):

Smoothie bowl:

  • ½ świeżego ananasa
  • 2 banany
  • 300 g mrożonego mango
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki

Do dekoracji:

  • posiekane migdały
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia

Sposób przygotowania:

  1. Obrać ananasa ze skóry, wyciąć twardy rdzeń i ciemne oczka, a następnie pokroić w kostkę.
  2. Otworzyć puszkę mleka kokosowego, wymieszać zawartość i odmierzyć 150 ml.
  3. Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obrane i pokrojone na kawałki banany, pokrojonego ananasa oraz mleko kokosowe. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
  4. Mus przelać do misek. Udekorować posiekanymi migdałami i rodzynkami oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni