Tropikalne smoothie bowl
Tropikalny mus owocowy składający się z soczystych, egzotycznych owoców tj. ananas, mango i banany połączonych z mlekiem kokosowym. Taka witaminowa miska to zdrowa propozycja na pierwsze, drugie śniadanie lub przekąskę. Smoothie nie zawiera dodatku cukru. Cała słodycz pochodzi od słodkich owoców.
Składniki na 3 porcje (ok. 1 litra):
Smoothie bowl:
- ½ świeżego ananasa
- 2 banany
- 300 g mrożonego mango
- 150 ml mleka kokosowego z puszki
Do dekoracji:
- posiekane migdały
- rodzynki
- wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia
Sposób przygotowania:
- Obrać ananasa ze skóry, wyciąć twardy rdzeń i ciemne oczka, a następnie pokroić w kostkę.
- Otworzyć puszkę mleka kokosowego, wymieszać zawartość i odmierzyć 150 ml.
- Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obrane i pokrojone na kawałki banany, pokrojonego ananasa oraz mleko kokosowe. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
- Mus przelać do misek. Udekorować posiekanymi migdałami i rodzynkami oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 8607
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!