Smoothie bowl z mango i banana


Gęsty, owocowy mus z mango i banana, udekorowany kawałkami mango, banana i prażonymi wiórkami kokosowymi. Miska pełna witamin i białka na śniadanie lub podwieczorek. Do tego jest szybkie i proste do przygotowania, wygląda ładnie i pysznie smakuje.
Pamiętajcie tylko, aby mango zamrozić wcześniej. (Obrane, pokrojone w kostkę przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić). Smoothie będzie wówczas miało odpowiednią konsystencję do jedzenia go łyżeczką. Można użyć oczywiście również świeżego mango, jeśli się śpieszy. Wtedy smoothie będzie rzadsze. Wiórki kokosowe można podprażyć wcześniej i przechować szczelnie zamknięte.
Składniki na 1 porcję (ok. 400 ml):
Smoothie bowl:
- 200 g mrożonego mango
- 1 banan
- 150 g jogurtu naturalnego (dowolnego, ja używam greckiego)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- kawałki świeżego mango
- pół banana
- wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia
Sposób przygotowania:
- Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obranego i pokrojonego na kawałki banana, jogurt i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
- Mus przelać do miski. Udekorować kawałkami mango, plasterkami banana i wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
